NL - More about Han

Han Koster 1951-2018 Vlissingen, beeldend kunstenaar

Verkorte kennismaking met Han

Han was geboren in Vlissingen. Na het behalen van zijn HBS diploma ging hij naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Door zijn weerstand tegen gegeven normen hield hij het daar maar kort uit. Hij koos voor zelfstudie en, als hij daar de noodzaak toe zag, maakte hij zich technieken eigen. Hij zocht zijn weg in kunststudieboeken en boeken over zowel oude meesters als moderne abstracte kunstenaars. Ook maakte hij een studie over o.a. Chinese en Japanse kalligrafie en eigende hij zich in zijn praktijk allerlei werkvormen aan.

Han heeft lang in Gapinge (Walcheren) gewoond, waar hij zijn atelier in een boerenschuur had, en waar hij voornamelijk tekende en verfde. Daarbij was zijn atelier tegelijkertijd zijn expositieruimte.

Na zijn Walcherse periode, verhuisde hij naar een oude pastorie in Ovezande, Zuid Beveland.

Hij maakte daar ook deel uit van een kunstenaarsgroep die jaarlijks 2x deelnam aan de route “Kunst speuren in de Zak” met als thema " De Rode Draad ". Behalve schilderen wijdde Han zich eveneens aan het ruimtelijk werken, o.a. met staken en vlechtwerk, zoals op de wallen van het Fort in Ellewoutsdijk, alwaar hij tevens diverse keren in een kazemat zowel zijn schilderwerken, ruimtelijke opstellingen als persoonlijke performances liet zien.

Voor zijn deelname aan vele kunstprojecten ontving hij in 2015 van de Gemeente Borsele, als waardering, de Zeeland Refinery Cultuurprijs 2013/2014, tezamen met Katinka Polderman

Zijn werken hangen behalve in Nederland ook in India en Mexico. 

Een toelichting op zijn manier van werken:

De kunst die Han maakte moest vooral – zoals hij het formuleerde – uit zijn eigen kern ontstaan. In de getoonde werken kunt u de verschillende vormen van zijn stijl ontdekken, van figuratief tot abstract expressionistisch, soms uitbundig met heldere basiskleuren, in een spel van lijnen en kleuren. Hij verfde met acryl verf. Van heldere tinten en soms in lagen over elkaar geschilderd, waarbij diepere kleuren ontstonden. Han gebruikte o.a. O.I. inkt en voegde in een aantal stukken ook zand toe.

Collages werden zowel op papier als karton vervaardigd.

In de banieren kunt u vooral het abstracte expressionisme herkennen, waarbij hij zich overgaf aan zijn stemming en emoties bij wat er uit zijn eigen kern tot uiting kon komen. Dit mondde uit in een lawine van kleur composities, ontspringend uit een overvloedige bron.

Deze lange banieren zijn hoofdzakelijk op linnen en linnen verstevigd met paardenhaar geverfd. Sommige van de werken zijn dubbelzijdig bewerkt, waardoor zowel kant a als kant b gebruikt kan worden.

Han werd in 2018 ongeneselijk ziek en overleed korte tijd daarna. 

Verkoop was niet de passie van Han, hij wilde zich uiten. Gelukkig vonden veel van zijn werken toch een goede bestemming maar er zijn er nog, die mogen niet verloren gaan daarom bied ik ze nu te koop aan. Daar is nu de tijd voor aangebroken.                                        

Ik wens u – als belangstellende – veel kijkplezier.

Mocht u interesse hebben of anderszins informatie willen dan kunt u contact opnemen met mij,  

Loes Koster – van Dam